Logos gemeente Den Haag en De Betrokken Burger
Drie mensen met een spraakwolkje boven hun hoofd

Wat gaat het kosten?

Er gaan veel verhalen rond over wat aardgasvrij wonen kost. De werkelijkheid is dat het per situatie heel verschillend kan zijn. Maar wanneer is het dan eigenlijk duur, en wanneer valt het juist wel mee? En minstens zo belangrijk: wie draait er op voor de kosten?

Aardgasvrij: wie gaat dat betalen?

Misschien is het wel de belangrijkste vraag die jij hebt over de overstap naar schone energie: word ik straks opgezadeld met hoge kosten? Het korte antwoord: dat is per situatie verschillend. Goed geïsoleerde huizen en gebouwen kunnen makkelijker en mogelijk goedkoper overstappen op een schone energiebron. In Nederland wordt nu op verschillende plekken onderzocht hoe we dat zo betaalbaar mogelijk voor elkaar kunnen krijgen.

In dit filmpje meer uitleg over de betaalbaarheid van de energietransitie:

 

Woonlastenneutraal

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland tot 2050 stap voor stap gaat stoppen met aardgas. Daar staat ook het uitgangspunt in dat dit voor bewoners woonlastenneutraal gebeurt. Het idee daarvan is dat je als bewoner per maand niet duurder uit bent dan nu met aardgas.

In de praktijk kan dat wel nog verschillende dingen betekenen. Moet je bijvoorbeeld investeren en verdien je dat terug met een lage energierekening? En kun je daarvoor dan geld lenen? Of word je aangesloten op een warmtenet en betaal je straks maandelijks aan het warmtebedrijf?

Waar hangen de kosten vanaf?

Het is vaak best lastig om een duidelijk antwoord te geven op wat het kost om je huis of bedrijf aardgasvrij te maken. Er zijn namelijk verschillende factoren die bepalen hoe jouw huis, bedrijf, of je hele buurt van het gas af kan, en wie daarin investeert.

De kosten die jij als bewoner of ondernemer maakt kun je opsplitsen in twee delen:

  • Je huis of (bedrijfs)pand voorbereiden op een manier om aardgasvrij te verwarmen, te koken of te werken, oftewel transitieklaar worden. Welke maatregelen er nodig zijn hangt sterk af van de manier van verwarmen waar je op overstapt. Je kunt bij deze kosten bijvoorbeeld denken aan isolatie, vloerverwarming of nieuwe radiatoren, en ventilatie.
  • Een nieuwe techniek om je huis te verwarmen. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Daarnaast is het belangrijk wat je maandelijkse lasten worden, want een investering kun je soms terugverdienen met een lagere energierekening. Bovendien hangt hoe snel jij je investering terugverdient ook af van je stookgedrag, of je ook zonnepanelen hebt en de prijs van elektriciteit of warmte uit een warmtenet. Het is dus heel normaal als je nu nog niet goed kan overzien wat voor jou de voordeligste manier is om straks aardgasvrij te gaan wonen. Maar samen krijgen we dit stap voor stap meer helder.

Hand houdt geld briefjes vast voor een groen weiland