Waarmee vervangen we aardgas?
Op deze pagina vind je informatie over de overstap van aardgas naar duurzame alternatieven voor koken, warm water en het verwarmen van woningen en gebouwen. We geven je graag achtergrondinformatie ter voorbereiding op de online participatie.
In dit filmpje krijg je een algemene uitleg over duurzame warmte en de geschiedenis van aardgas:
Opties in de Binckhorst
Voor de overstap naar schone energie heb je als bestaande ondernemer en/of gebouweigenaar in de Binckhorst verschillende keuzes.
Nadat je jouw huis of bedrijfspand goed hebt geïsoleerd kun je kiezen uit de volgende opties:
1. Individueel systeem
Dit kan bijvoorbeeld met een elektrische warmtepomp.
2. Collectief in de buurt
In samenwerking met andere pandeigenaren in de buurt kunt u een collectief starten voor de ontwikkeling van een eigen duurzaam warmtesysteem.
3. Warmtenet
Je huis of bedrijfspand wordt aangesloten op het bestaande of een nieuw warmtenet.
Wat doet een warmtepomp?
In deze video leggen we dat in 35 seconden uit:
Tekst gaat verder onder de video.
Wat is een warmtenet?
In deze video leggen we dat in 40 seconden uit:
Tekst gaat verder onder de video.
Behoefte aan iets meer informatie over warmtenetten? Deze video gaat er iets dieper op in.
In de Binckhorst kan de warmte worden gebruikt uit de bodem, uit het oppervlaktewater van de Trekvliet en de Binckhaven en uit de drinkwaterberging van waterbedrijf Dunea. Door deze bronnen goed te gebruiken kan de wijk in de toekomst helemaal zelfvoorzienend zijn met het gebruik van schone energie.
Er kan gebruik worden gemaakt van een warmtenet(ten) met verschillende temperaturen. Zo kan er voor heel goed geïsoleerde gebouwen gebruik worden gemaakt van warmte van 20 tot 40 graden Celsius. Voor gebouwen die iets meer warmte nodig hebben kan bijvoorbeeld warmte van 70 graden Celsius gebruikt worden.
Waarom kunnen we geen ander soort gas gebruiken?
Aardgas zou vervangen kunnen worden door een ander soort gas. Maar een hernieuwbaar gas is zeer beperkt beschikbaar op korte termijn. Er is dus niet genoeg van om huizen en gebouwen in de Binckhorst te verwarmen. Daarom ziet de gemeente hernieuwbaar gas niet als logische vervanger voor aardgas.
Soorten gas
Biogas wordt gemaakt door de vergisting van planten- of dierenresten. Het mengsel dat daarbij vrijkomt bevat methaan en kan als brandstof worden gebruikt. Als deze vorm van gas wordt opgewaardeerd naar de samenstelling van aardgas, dan noemen we dit groen gas. Een ander brandbaar gas is waterstof. Het is een onzichtbaar, reukloos en niet-giftig gas. Waterstof komt niet als gas in het milieu voor, dus het moet worden gemaakt. Dat kan uit aardgas of kolen, maar dan is het niet ‘schoon’. Als waterstof met behulp van elektrolyse – dat is een soort ontleding – van water wordt gemaakt, is het wel duurzaam.